Kerro tarinasi

Haluatko mielenterveystarinasi nähdyksi ja kuulluksi?

Oletko kokenut hulluutta tai syntynyt sellaiseksi? Oletko nähnyt vierestä, kun läheisen mieli rakoilee? Työskenteletkö mielenterveystapausten kanssa? Miten hulluus on koskettanut elämääsi? Jos haluat tarinasi blogiin, toimi seuraavasti:

Lähetä vapaamuotoinen esittely itsestäsi minulle, eli Viiville osoitteeseen hulluussarjakuvia@gmail.com. Yhteydenotto ei sido sinua eikä minua mihinkään. En jaa lähettämääsi viestiä kenellekkään, vaan toimin kaiken saamani materiaalin kanssa luottamuksellisesti.

Lähetä minulle siis mitä tahansa materiaalia sarjakuvan käsikirjoituksen pohjaksi. En näytä enkä luovuta sitä eteenpäin. Sarjiksessa saa esiintyä nimettömänä, etunimellä tai vaikka omilla kasvoillaan.

Materiaali voi olla mitä tahansa, mikä kuvaa hulluuskokemuksiasi. Tutustun mielelläni vapaamuotoisiin teksteihin, päiväkirjamerkintöihin, valokuviin, runoihin, lyriikoihin, musiikkiin, kuvataiteseen – oikeastaan mihin tahansa. Voit esittää toiveita myös sarjakuvan visuaalisesta tyylistä, jonka toteutan oman kädenjälkeni rajoissa.

Jos sinun tarinasi valitaan:

Tarinaa työstetään yhdessä sähköpostivaihdon avulla. Tutustun hiljalleen tarjoamaasi materiaaliin ja teen käsikirjoitusversion. Lähettäjänä sinä kommentoit käsikirjoitusta, johon tehdään tarvittaessa muutoksia. Bloggaajana minä teen työn, sinä kommentoit sen tuloksia.

Aloitan tarinan valmiiksi piirtämisen vasta, kun olen saanut tarinasi luonnokselle hyväksyntäsi. Valmis sarjakuva julkaistaan, kun annat siihen luvan.

Voit perääntyä projektista ja poistan saamani materiaalin, jos niin toivot. Tämä siksi, että Hulluussarjakuvien tarkoitus on lisätä meidän mielenvikaisten hyvinvointia, ei aiheuttaa ylimääräistä stressiä.

 Kauan työskentely kestää?

Huomioithan, että Hulluussarjakuvien tekeminen on hyvin hidasta monista syistä. Ensimmäiseksi olen huomannut, että on sekä kertojan että piirtäjän etu työstää tarinoita hissukseen. Kertoja voi pureskella kokemuksiaan omaan tahtiinsa sähköpostivaihtomme aikana. Kun tarinankertoja miettii, minä voin tutustua aihepiiriin sivistämällä itseäni tai mietiskellä tarinaa myös itse. Usein pääsen myös tutustumaan tarinankertojaan hitaan tarinanteon aikana, mikä on suuri etuoikeus.

Toiseksi työskentelyä hidastaa rahoituksen järjestäminen. Teen Hulluussarjakuvia apurahoituksella ja omakustanteisesti. Vuoden 2018 työskentelin Taiteen edistämiskeskuksen apurahalla (uudet sarjakuvat) ja Alfred Kordelinin Säätiön tuella (Hulluussarjakuvia-kokoelma). Vuodelle 2019 ei ole järjestynyt vielä rahoitusta.

Usein rahoitus järjestyy noin kahden, jopa kolmen vuoden viiveellä ensimmäisestä viestinvaihdosta aikomieni tarinenkertojien kanssa. En voi varmasti ikinä tietää, milloin seuraava kausi koittaa ja tarinasi voisi päästä piirustuspöydälle.

Toivon ettet loukkaannu myöskään vastausaikani pituudesta. Vastaan jokaiseen saamaani viestiin pohdiskelevaan ja verkkaiseen tahtiini. Keskusteluilla on minulle merkitystä ja niistä on apua työssäni, joten otan ne vakavasti. Joskus tarvitsen aikaa kuulostellakseni viestiäsi ja pohtiakseni kertomustasi sarjakuvana. Siispä pyydän sinulta kärsivällisyyttä.

Miksi minun tarinaani ei valittu piirrettäväksi?

En pysty piirtämään kaikkia saamiani, yhtä arvokkaita tarinoita. Voin työstää vain murto-osan kertomuksista sarjakuviksi asti. Kerään silti koko ajan kiinnostavaa materiaalia tulevaisuuden varalle ja haluan keskustella muutoinkin hulluusaiheista.

Vaikka minulla on omia hulluuskokemuksia, en ensilukemalta yleensä tiedä, miten tarinaa käsittelisin – tai osaanko piirtää sitä puolestasi. Joskus haluaisin suuresti piirtää jonkin kertomuksen, mutta tiedän ettei minun tulkintani tekisi sille oikeutta. Pyydän ettet loukkaannu, jos kieltäydyn tarinasi piirtämisestä jollakin hetkellä. En torju sinua tai merkityksellistä tarinaasi vaan tiedostan, että minun kyvyilläni ja Hulluussarjakuvien resursseilla on rajansa.

Onneksi jokainen voi kuitenkin vaikuttaa sarjakuviin. Jokainen kertomus vaikuttaa minuun ja rikastaa käsitystäni hulluudesta. Jokainen käymämme keskustelu vaikuttaa siihen, millaisia sarjakuvia valitsen piirrettäväkseni ja miten mikin hulluus esitetään. Sinä voit auttaa minua näkemään paremmin, laajemmin ja kokonaisvaltaisemmin.

Vaikken pysty piirtämään kaikkea, kaikki osanottajat ovat osa tätä blogia. Tietystikään en julkaise mitään kertomaasi ilman lupaasi, vaikka lähettämäsi materiaali muutoin auttaisi työskentelyäni. Olen kiitollinen ja vaikuttunut jokaisesta viestistä.

Hulluussarjakuvia julkaisee tarinoita siitä, kuinka hulluus on inhimillinen osa meitä. Ole sinäkin yksi meistä, jotka kieltäytyvät vaikenemasta.

Blogi facebookissa ja nettisivullani.

Share

2 vastausta artikkeliin ”Kerro tarinasi

  1. Moi Viivi,
    Juteltiin äsken puhelimessa näistä sarjakuvistasi. En seuraa mitään sarjakuvia tai ilmiötä aktiivisesti, mutta olipa erikoista että teet juuri sitä mikiä minulle on tullut mieleen: Tositarinoihin perustuvia sarjakuvia ja lyhytelokuvia, jotka nimenomaan perustuisivat jonkinlaiseen hulluuteen. Naapuriviha on yksi imenemismuoto, mutta noitahan tietysti riittää kuten listasikin kertoo.
    Koeta saada sarjakuvillesi tv-tuottaja!!! Sarajkuvissa on hyvä pohja lyhyelokuvaan ja jonkinlaiseen sarjaan. Se olisi todella koukuttava sarja mielestäni.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *