Äärimmäinen äiti / A Special Kind of Mother

Millaista on olla vanhempi, kun oma mieli järkkyy? Millaista on nähdä, kun vanhempi voi huonosti? Tarina perustuu Emilian kokemuksiin ja lausuu kysymyksen, jonka esittäminen vaatii rohkeutta, vastuullisuutta ja syvää rakkautta.

How does it feel to be a parent when you are mentally unstable? What kind of experience is it to witness that your parent is not well? This is Emilia’s story. It contains an important question that only a loving, responsible parent is brave enough to ask. Check out the discussion at the bottom of the post and hope you’ll take part too!

äitiys, mielenterveys, mielenterveysongelma, perinnöllisyys, periytyvä mielenterveysongelma, mania, psykoosi, aggressio, vanhemmuss

pohja2_äärimmäinen pohja3_äärimmäinen pohja4_äärimmäinen pohja5_äärimmäinen pohja6_äärimmäinenViivi: Halusin piirtää Emilian tarinan henkilökohtaisistakin syistä. Omassa lapsuudenkodissani oli vaikeaa ja erityisen vaikeaa oli toisella vanhemmallani. En toivoisi huonoja kokemuksiani kenellekkään, mutten missään nimessä antaisi hyviä pois. Emiliankaan lapset eivät vaihtaisi äitiään, koska rakastavat tätä ehdoitta.

Piirsin tämän tarinan tavallaan kuvitellakseni oman historiani ja tulevaisuuteni toisin.

Haluan kuvitella oman vanhempani kysyneen itseltään, onko hänestä vanhemmaksi.

Pyysikö hän koskaan apua? Olisipa hän uskaltanut toimia kuten Emilia. Ehkä silloin meitä olisi autettu ajoissa ja syyllistämättä.

Toisaalta toivon, että minusta voisi joskus tulla hyvä äiti, vaikka pelkään vanhemmuutta. Toivon, että itse uskaltaisin kysyä vaikeita kysymyksiä ja pyytää apua.

Emilian kokemus raapaisee pintaa hänen perheensä tarinasta. Mitä sarjakuva herätti sinussa?

Haluaisitko sinä olla vanhempi, vaikka mielesi on järkkynyt tai aina ollut raiteiltaan?

Onko vanhemmuus kaikille mahdollista? Voisiko se olla?

Millaisena koit tai koet vanhemmuuden tai kasvamisen kodissa, jossa mielet horjuvat?

Tämä on hyvin arka aihe. Siksi pyydän huomioimaan, että Emilian tarinasta näimme vain murto-osan. Hänen tilannettaan ei saa kommentoida arvostellen. Sen sijaan  vertaistuki olisi paikallaan!  Emilia tarvitsisi nyt kannustavia sanojanne. Osaisitteko lohduttaa tai tsempata häntä?

Viivi (the comics artist behind this site): I wanted to draw Emilia’s story for also personal reasons. I had a difficult childhood because of one of my parents caused a lot of pain – and suffered from it herself.

I drew this story to imagine an alternative history and a future for myself: I wish my parent asked herself if she is able to be a parent. I wonder if she ever asked for help.

I wish she had asked for it like Emilia did. If she had, maybe the situation could have been helped in time, without the shame, blame and agony.

I wish that I could be the mom that could ask for help when facing a situation too hard to handle herself. I hope that I could be a good mother someday but I’m scared of becoming one.

Emilia’s story scratches the surface of her family’s story. What do you think about the comic?

Note that this is a delicate topic and that we no almost nothing about the reality. Support and helpful words are therefore welcome and all comments carefully moderated! 🙂

Share

Yksi vastaus artikkeliin ”Äärimmäinen äiti / A Special Kind of Mother

  1. Tämä sarjakuva sai palautetta toisaalla ja kommentoija antoi luvan julkaista palautteen myös täällä. ”Ensinnäkin iso kiitos Hulluussarjakuvista ja Äärimmäisestä äidistä. Sarjakuvasi ovat kauniita ja koskettavia ja ne herättävät paljon erilaisia tunteita.
    Voisitkohan välittää Emilialle nämä terveiset: Meillä kaikilla on omat vajaavaisuutemme ja heikkoutemme, mutta ne eivät estä meitä olemasta hyviä ystäviä, puolisoita tai äitejä siinä samalla. Jollakulla voi järkkyä mieli, toisella pettää fyysinen kunto ja kolmas ei saa arkeaan pysymään missään järjestyksessä, mutta se ei estä meitä olemasta rakkaita niille, jotka ovat lähellämme. Olen varma, että olet hyvä äiti, masennuksista ja manioista huolimatta, tai ehkä juuri ne tekevät sinusta uniikin ja ihanan ihmisen lastesi elämässä. Paljon jaksamista ja rakkautta sinulle ja koko perheellesi.❤” Kiitos palautteen antajalle kannustuksesta!
    Jos ette pysty kommentoimaan tätä tai muita postauksia (saattaa robottikoodeissa olla häikkää), mailatkaa minulle osoitteeseen hulluussarjakuvia@gmail.com, niin tarkistan asian. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *