Raskaan sarjan psykiatriaa 2/5: Pikku-Antti

Tämä on toinen osa postaussarjaa, joka kertoo tiukasti säpissä olevan osaston asukkaista työntekijän silmin. Psykiatrinen sairaanhoitaja Valpuri hoitaa työkseen ihmisiä, joiden hulluus on vakavamman laatuista tai hoitamattomana johtanut väkivaltaisiin tai vaarallisiin tekoihin. Ensimmäiseen osaan pääset tästä.

Tällä kertaa kuulemme tarinan pojasta, joka elää aikuisen miehen kehossa. Päähenkilömme ei silti suinkaan ole tosielämän Peter Pan. Tarina sisältää synkkiä sävyjä väkivallasta itsemurhatoiveisiin.

Sorry, this episode is only in Finnish! The storyteller Valpuri is a nurse for the mentally ill. He treats people whose life experiences and illnesses have lead to severe problems or even violent actions. This is 2nd episode of his five stories and will unfortunately be published only in Finnish for the time being. Valpuri is a skilled and a one-of-a-kind storyteller whose tone of voice is preserved in the Finnish narrative which I illustrated. Stay tuned for the last episode because it will be a subtitled comic! 🙂

Raskaan-sarjan-psykiatriaa-isompi-kirjan-kansi-ilman-tekstiä-more-vibrance

PikkuAntti Raskaan sarjan psykiatriaa sivu

PikkuAntti-Raskaan-sarjan-psykiatriaa-sivu-2 PikkuAntti-Raskaan-sarjan-psykiatriaa-sivu-3 PikkuAntti-Raskaan-sarjan-psykiatriaa-sivu-4 PikkuAntti-Raskaan-sarjan-psykiatriaa-sivu-5

Raskaan-sarjan-psykiatriaa-tarinakuvat--insta-20184

Mitä ajattelet tästä osasta? Pohdi, kerro ja kommentoi vapaasti!

Seuraava osa luvassa noin viikon kuluttua. 🙂

Viivi & Valpuri

Ps. Nyt voit lukea Hulluussarjakuvia myös Facebookissa ja Instagramissa! Testailen parhaillaan, mikä julkaisumuoto helpottaisi teitä lukijoita eniten. Tämä jakso ilmestyi sekä Instagram-tililläni (@viivi_rintanen) että Hulluussarjakuvien Facebook-seinän kuvakansiona.  Voit lukea sarjakuvan molemmissa selaamalla tarinaa kuva kuvalta oikealle. Mitä pidät uusista julkaisumuodoista? 🙂

Share

4 vastausta artikkeliin ”Raskaan sarjan psykiatriaa 2/5: Pikku-Antti

 1. Tämän sarjakuvan kautta päästään ruotimaan myös pahuuden olemusta ja vapaata tahtoa. Antti on samanaikaisesti viaton ja turmeltunut. Alamaailman palkkatappaja tai sotarikollinen voi olla äärimmäiseen väkivaltaan kykenevä, mutta jotenkin Antti kylmää enemmän.

  Kolme psykoosijaksoa kokeneena tiedän, että neljäskin voi vielä tulla, ja muutenkin sairauden kulku on ennalta arvaamaton. Kuolemaa en pelkää, pikemminkin olen tyytyväinen siitä, etten kuollut reilu kolme vuotta sitten huonossa kunnossa ollessani. Mutta entä jos psykoosi akuutisti tai psykoosisairaus kroonisesti vahingoittaisi aivojani ja minusta tulisi Antin kaltainen? Ajatus on hyvin pelottava.

  • Kyllä, Antti on selkeästi syntyjään poikkeava. Hänellä on väkivaltaisia taipumuksia ja tekoja kontollaan, mutta hän ei varmaankaan ymmärrä niitä samalla tavalla kuin me muut. Näin kuvittelisin, niin nuori hän henkiseltä iältään lienee. (Edellinen minun spekulaatiotani, tarinankertoja ei ole edellistä sanonut.)
   Mutta pahoista teoistaan huolimatta Antissa on asioita, jotka tunnistamme inhimilliseksi: olemus, kyky kiinnostua asioista ja into luoda uutta, taipumus masentua. Hänen eri piirteidensä kontrasti on vaikea käsittää.
   Kiitos kun kerroit taustastasi tässä, Osku! Lienee paikallaan linkata Perttu Häkkisen radio-ohjelman jakso, jossa esiinnyt: https://areena.yle.fi/1-3945779
   Suosittelen kys. jaksoa kaikille, todella mielenkiintoinen ja selkeä.
   Miten lienee, voiko psykoosi itsessään ja syvyydessään aiheuttaa aivovaurion? Vai voiko psykoosi syvetä niin, että se muuttaa ihmisen loppuiäksi? En ole kuullut (tai ymmärtänyt sairauskertomuksia oikein) tapauksista, joissa Antin kaltaiseen tilaan olisi mahdollista päätyä ilman synnynnäistä kehitysvammaa. Jos tiedät(te) tarkemmin, kommentoikaa ja linkkailkaa rohkeasti!

 2. Kyllä se niin on ettei kannikoista sämpylää saa. Sämpylä on sämpyläksi leivottava. Kenties otan käyttöön kantapalaleivän käsitteen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *