Yhteistyökumppanit

Hulluussarjakuvia tekee yhteistyötä vaikuttavien mielenterveystahojen kanssa. Nämä vertaiset ja ammattilaiset tekevät elintärkeää, ainutkertaista työtä.

Hulluussarjakuvia lienee ensimmäinen suomalainen sarjakuvablogi, jonka taiteellista työtä on tuettu apurahoin. Blogia ja hulluussarjakuvien uutta kokoelmateosta ovat apurahoittaneet Alfred Kordelinin Säätiö, Taiteen edistämiskeskus, Alli Paasikiven Säätiö ja Sarjakuvantekijät ry. Suurkiitos!

Mielenterveyden keskusliitto ajaa mielenterveyspotilaiden, -kuntoutujien ja heidän läheistensä etuja. Liitossa kokemusasiantuntijat ja ammattilaiset toimivat rinnakkain. MTKL:lla on jäsenjärjestöjä ympäri Suomen. Täältä löydät toimintaa, jossa voit voida paremmin tai olla osana järjestöä, jolla on todellista sananvaltaa. Jokaiselle on tilaa, tervehtymistä ja vaikutusmahdollisuuksia.

Mielenterveysomaisten keskusliitto FinFami ry tekee työtä mielenterveysongelmaisten omaisten hyväksi. Keskusliitolla on 17 jäsenliittoa ympäri Suomen. Liitto ja jäsenyhdistykset lisäävät mielenterveyskuntoutujien omaisten hyvinvointia ja valvovat mielenterveysomaishoitoperheiden etuja. Ikikiitollisena uskon, että läheiset ovat monille meille syy olla hengissä. Tämä järjestö osoittaa, että mielenterveysongelmien helpottaminen on kaikkien asia ja etu, vaikkei jokainen mieleltään sairas itse olisikaan.

Syömishäiriöliitto-SYLI ry edustaa syömishäiriöisiä ja heidän läheisiään. Yhdistys jakaa tietoa ja ottaa asiantuntevaa kantaa sairauden helpottamiseen ja hoidon epäkohtiin. Syömishäiriöliitolla on jäsenjärjestöjä eri puolella Suomea. Syömishäiriöhistoriani näkökulmasta koen syömispulmat sukupolveni epidemiaksi. Arvostan liiton pitkäjänteistä, vaikuttavaa työtä. Syömishäiriöt eivät ole marginaalin päähänpistoja, vaan vakava, laaja mutta hoidettavissa oleva ongelma.

Etelän Syli ry on Syömishäiriöliiton Helsingin ja Uudellamaalla toimiva alueyhdistys. Yhdistys on harvinaislaatuisen vaikuttava ja hyväätekevä, koska toiminnasta vastaavat suurelta osin syömishäiriön itse kokeneet. Toivoa luova yhteisö osoittaa, että armollisuus itseä kohtaan, vertaistuki ja aika todella auttavat. Oireilevat, sairaat, toipuvat ja läheiset ovat tervetulleita. Vertaistukea löytyy säännöllisesti kokoontuvista ryhmistä, työpajoista ja virkistävistä tai informatiivisista tapahtumista. Syömishäiriö on minulle tuttu seuralainen, mutta vuosien varrella paikallisyhdistyksestäni on ollut minulle suuri apu. Suosittelen paikallisyhdistysten toimintaa lämpimästi ja tulen mielelläni kaveriksesi Etelän-SYLI:n tapaamisiin, jos et halua mennä yksin.

Surunauha ry on valtakunnallinen vertaistukijärjestö itsemurhan tehneiden läheisille. Jo vuodesta 1997 yhdistys on tukenut läheisen itsemurhan kokeneiden selviytymistä ja lisännyt avoimuutta puhua itsemurhista. Yhdistyksen vertaistukitoimintaan kuuluvat  ympäri Suomea kokoontuvat kasvokkaiset vertaistukiryhmät, vertaistukipuhelin, keskustelualue netissä, vertaistukiviikonloppu Vesova, tukihenkilötoiminta sekä uutuutena Lohtu-mobiilisovellus, joka tarjoaa vertaistukea missä ja milloin vain. Yhdistyksen vertaistukihenkilöt takuulla tietävät, miltä itsemurha lähipiirissä tuntuu: vertaistukihenkilöt ovat yhdistyksen kouluttamia vapaaehtoisia, jotka ovat menettäneet läheisensä itsemurhalle. Olet tervetullut!

Petteri Pietikäisen Hulluuden historia (Gaudeamus 2013) kertoo ennennäkemättömällä selkeydellä, miten hulluus on koettu, selitetty ja miten mielenvikaisia kohdeltu länsimaissa. Oulun yliopisto Aate- ja oppihistorian professori kirjoittaa ainutlaatuisella asiantuntemuksella ja inhimillisyydellä. Teos auttoi minua käsikirjoittamaan esikoissarjakuvani Mielisairaalan kesätytön. Hulluuden historia varmisti omakohtaiset kokemukseni hulluudesta paikkansapitäviksi ja arvokkaiksi. Pietikäisen kirja liitti tarinani historialliseen ja yhteiskunnalliseen kontekstiin. Suosittelen Hulluuden historiaa kaikille: ihmismielen poikkeamien kautta kirja punoo kiehtovan ja koskettavan kuvan siitä, miten ihmisluonto on nähty kautta aikojen.

 

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *